Als gemeentelijke organisatie zijn we verantwoordelijk voor een veilige omgeving voor onze inwoners, ondernemers en recreanten. Daarnaast zij wij verantwoordelijk voor het veilig opslaan, verwerken en beheren van persoonsgegevens en andere privacygevoelige informatie.
Ondermijning is een onderwerp dat meer aandacht verdient. Het is een probleem dat de maatschappij verzwakt. Om de georganiseerde misdaad geen kans te geven in onze gemeente, zetten wij in op een structurele effectieve aanpak van ondermijning om zo de openbare veiligheid te versterken. Ondermijning krijgt een stevige plek in het nieuw Beleidsplan Veiligheid en Handhaving dat is opgesteld voor de raadsperiode 2022-2026. Dit veiligheidsplan wordt jaarlijks gebruikt voor de werkplannen. Het veiligheidplan wordt opgesteld met stakeholders die een rol hebben in de preventie, opsporing en vervolging van strafrechtelijke feiten. Ook de raad heeft hierin een rol als het gaat om accenten leggen en prioriteiten.
Verder gaan we in gesprek met de onze ondernemers en organisatie om actief uitbuiting van arbeidsmigranten tegen te gaan. We maken afspraken hierover en handhaven deze. We starten pilots op het gebied registeren en huisvesting van arbeidsmigranten. Zodoende willen we een veilige woon-werk omgeving bieden voor deze doelgroep.
Wat willen we bereiken?
Wij willen het gevoel van veiligheid voor onze inwoners versterken door de aanwezigheid van meer handhavers in onze gemeente. Niet alleen op straat, maar ook op onze plassen. We werken hierin samen met de politie en belangenorganisaties. Recreanten beleven Nieuwkoop als een gemeente waar het prettig verblijven is. Arbeidsmigranten mogen rekenen op een veilige verblijf, woon en werkomgeving in onze gemeente.
Onze inwoners en ondernemers moeten ervan uit kunnen gaan dat privacygevoelige informatie goed is beschermd tegen hackers en onze systemen niet zomaar stilgelegd kunnen worden. De digitale systemen beschermen tegen cyberaanvallen, is een continu proces. We zetten verder in op een structurele aanpak om ondermijning te voorkomen.
Wat gaan we er voor doen?
Wat gaan we doen? | Wanneer? |
---|---|
We zetten in op het versterken van het team handhavers, waarbij we de mogelijkheid onderzoeken meer regionaal samen te werken, onder andere op het gebied van handhaving op het water. | 2023 |
Het blijvend versterken van veilig digitaal werken (zie verder programma 5 Bedrijfsvoering). | 2023 |
Voor de raadsperiode 2022-2026 wordt een nieuw Beleidsplan Veiligheid en Handhaving opgesteld. Daarin stemmen wij de beleidskeuzen en prioriteiten met de raad af. Een veilige leefomgeving, ondermijning, huisvesting van arbeidsmigranten, ontwikkelingen in het omgevingsrecht, zichtbare aanwezigheid van de Boa’s in de openbare ruimte en samenwerking met de politie zijn daarbij prominente thema’s. | 2023-2026 |