In het programma bevinden zich de volgende thema’s:
- Zorg en Leefstijl
- Werk en Inkomen
- Vrije tijd en Cultuur
- Onderwijs en Ontwikkeling
Beoogde maatschappelijke effecten
In het regeerakkoord staan binnen het sociaal domein drie opgaven centraal die de komende jaren ook in Nieuwkoop volle aandacht vragen:
- Het herstellen van bestaanszekerheid;
- Het vergroten van kansengelijkheid en;
- Het makkelijker maken van gezond leven.
Deze grote opgaven hangen sterk met elkaar samen. Om kwetsbare inwoners het beste te kunnen ondersteunen, te motiveren meer mee te doen en te stimuleren om eigen regie en verantwoordelijkheid te nemen, is stabiliteit in de hulpverlening nodig. Dit geldt specifiek in zekerheid over de woonsituatie, het inkomen en/of de ondersteuning. Tegelijk is juist het sociaal domein altijd in beweging, met continue veranderende wetgeving, waardoor een stabiele dienstverlening richting onze meest kwetsbare inwoners moeilijk is. We zetten daarom in op een langdurige samenwerking met onze partners zodat we samen de kwetsbare inwoners beter kunnen ondersteunen en continuïteit kunnen waarborgen.
We ondersteunen samen met onze partners allerlei mensen in verschillende levensfases: van jongeren met een licht verstandelijke beperking, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, tot ouderen met dementie. Van ouders met zorgen over een verslaafde puber tot mantelzorgers die overbelast dreigen te raken. Het sociaal domein biedt wat nodig is, vaak eventjes, soms structureel. Hulp, zo licht als mogelijk, zo zwaar als nodig. Zeven jaar na de decentralisaties weten we wat werkt en waar verbetering nodig is. Inwoners zijn in toenemende mate tevreden én de kosten stijgen minder hard dan elders in het zorglandschap. We maken de samenleving als geheel gezonder door meer mensen mee te laten doen aan alle activiteiten die er al zijn, in de vele mooie accommodaties die Nieuwkoop rijk is.
Gezond leven is onmisbaar voor het welzijn in onze dorpen. Mensen die zich gezond en fit voelen, dragen actief bij aan de samenleving en ondersteunen de economie. Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte of een gebrek. Het gaat over lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Dit biedt een mooie basis om de uitdagingen in het sociaal domein samenhangend te benaderen en ons daarnaast meer te richten op het voorkomen van problemen en het vergroten van de kwaliteit van leven.
Door de sterke verbondenheid binnen de dorpen, voelen minder mensen zich eenzaam en staan minder mensen buiten de samenleving. In een maatschappij die steeds individualistischer wordt, willen wij de gezondheid en sociale verbinding verder versterken. We focussen daarom op een gezond leven, kansengelijkheid en bestaanszekerheid. Zo investeren we in een vitale en inclusieve samenleving en doet iedereen mee, al dan niet met ondersteuning.
Rijnstreeks model
Samen met Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem heeft de gemeente Nieuwkoop bestuurlijk een aantal uitgangspunten over sturing en verantwoording op het sociaal domein afgesproken (het Rijnstreeks model). De uitgangspunten uit dit model werken we de komende jaren verder uit. Dit betreft het beperken van het aantal aanbieders, het sturen op resultaten en effecten en het bundelen van ambtelijke capaciteit.
Voor de specialistische- en hoog specialistische vormen van ondersteuning werken we samen met andere gemeenten in de regio, waar mogelijk in Rijn- en Veenstreek of in Holland Rijnland verband. We durven hierin de ambtelijke verantwoordelijkheid te delen met andere gemeenten. Door de samenwerking krijgen onze medewerkers meer ruimte om lokaal in te zetten op welzijn en preventie. Voor hoog-specialistische(re) voorzieningen zijn wij een betrouwbare samenwerkingspartner in de regio.
Samenwerking verbonden partijen
- Gemeenschappelijke regeling Holland Rijnland
- Hecht Hollands Midden (voorheen RDOG)
- Regiotaxi Holland Rijnland
Voor een toelichting, zie 3.6 Paragraaf verbonden partijen