Thema

Thema Werk en inkomen

Wat willen we bereiken?

Werk, inkomen en arbeidsmarkt
De gemeente Alphen aan den Rijn voert voor Nieuwkoop de Participatiewet uit. De bereikbaarheid van het Serviceplein en Rijnvicus in Alphen aan den Rijn is een punt van aandacht. We bespreken met de gemeente Alphen aan den Rijn de mogelijkheid om de dienstverlening ook voor een dag(deel) vanuit Nieuwkoop aan te bieden. De decentralisatie van de maatschappelijke zorg en beschermd wonen vraagt ons om ‘anders te denken, anders te doen’ op het taakveld inkomen. Bijvoorbeeld met:

  • individuele woontoeslagen;
  • het niet inzetten van de standaard wachttijd bij uitkeringen;
  • sneller interveniëren bij schulden;
  • anders omgaan met maatregelen (handhaving);
  • misbruik aanpakken.

Misbruik van sociale voorzieningen zorgt ervoor dat het draagvlak onder die vaak broodnodige voorzieningen wegebt. Het handhavingsteam dat misbruik signaleert en opspoort geven we een steviger positie.

Werk en participatie
Er is een groot tekort aan arbeidskrachten. Ondanks de krapte op de markt, zien wij dat er nog kansen onbenut blijven. Bijvoorbeeld door met ondernemers te kijken hoe werk zo kan worden georganiseerd dat het passend is voor werkzoekenden die nu aan de kant staan. Om dit te realiseren willen wij werkgevers ontzorgen bij- en na het in dienst nemen van werkzoekenden, bijvoorbeeld door werknemers gedurende een bepaalde periode extra te laten begeleiden door ons sociaal ontwikkelbedrijf Rijnvicus. Hiermee leveren we een bijdrage aan het verminderen van personeelstekorten bij bedrijven en aan het verhogen van arbeidsparticipatie van onze inwoners die, soms als voor langere tijd aan niet deelnemen aan het arbeidsproces.  

De economie verandert continu. Door globalisering (en juist nu weer een trend naar lokaal produceren), verdergaande digitalisering en automatisering verandert de manier van ondernemen en werken. Bovendien vragen de grote maatschappelijke opgaven, zoals bijvoorbeeld de energietransitie, om andere kennis. Hier moeten ook opleidingen op worden aangepast. Samen met ondernemers willen wij inzichten verkrijgen in wat de veranderende economie betekent voor de situatie in Nieuwkoop en wat ‘onze’ banen van de toekomst worden. We verwachten dat er kansen zijn om het onderwijsaanbod beter aan te laten sluiten op het lokale bedrijfsleven en zien hierbij een rol voor de ondernemers zelf. We bespreken graag met hen mogelijkheden en concrete acties, zoals de organisatie van beroepentuinen, werkbeurzen en buddy-trajecten.  

Gemeenten in Nederland zijn volledig verantwoordelijk voor mensen met een bijstandsuitkering en gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Werk is het beste middel om zelfstandig te zijn en mee te doen aan de samenleving Om mensen vanuit de bijstand naar een baan te helpen en de capaciteiten van gedeeltelijk arbeidsgehandicapten maximaal te benutten, wil Nieuwkoop deze uitdaging langs onderstaande lijnen aanvliegen:

  1. Werkgever centraal

Voor ondernemers is het vaak ingewikkeld, gecompliceerd en onaantrekkelijk om iemand in dienst te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Via het Werkgeversservicepunt wordt vraag en aanbod gekoppeld en kunnen gemotiveerde werknemers worden omgeschoold.  De ondernemers worden administratief ontlast of krijgen een no-riskpolis

  1. Fatsoenlijk vangnet

We onderzoeken of mensen via een tegenprestatie inzetbaar zijn voor de samenleving en op deze manier structuur houden in het leven. Voor mensen die niet kúnnen werken, bieden we een vangnet.   

  1. Social Return en lokaal aanbesteden

We willen niet dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt onnodig lang aan de zijlijn blijven staan om sociaal isolement te voorkomen. We hanteren binnen het sociaal domein het principe van social return als instrument bij inkopen en aanbestedingen.

Armoedebestrijding en schuldhulpverlening
Door de hoge energieprijzen en stijgende inflatie hebben inwoners en ondernemers minder te besteden. Vanaf 2022 heeft de gemeente een rol bij de vroeg signalering van schulden. Hiermee worden schulden in een vroeg stadium gesignaleerd en kan erger worden voorkomen. Deze vroegsignalering is ondergebracht bij De Verbinding. De landelijke overheid biedt ook regelingen om minder draagkrachtigen te ondersteunen, zoals de eenmalige energietoeslag. Wij brengen deze regelingen actief onder de aandacht, zodat inwoners weten hoe zij financieel ondersteund kunnen worden. Wij vragen verenigingen en onderwijs hierin ook hun maatschappelijke rol op te pakken om mogelijke armoede te signaleren en dit bespreekbaar te maken.  

De overheid kan niet alle tekorten compenseren. We willen aanvullende maatregelen in kaart brengen om die inwoners te kunnen ondersteunen die dit het hardste nodig hebben. We zijn hierin creatief en koppelen verschillende financiële ‘potjes’ slim. We zoeken hierin ook samenwerking met charitatieve instellingen.

Een gevolg van het herijken van het subsidiebeleid mag niet zijn dat inwoners van Nieuwkoop met een smalle beurs geen gebruik meer kunnen maken van de voorzieningen. Voor deze doelgroep richten wij de bijzondere bijstand zo in dat de voorzieningen voor iedereen toegankelijk blijven. Kinderen in minder draagkrachtige gezinnen vormen een bijzonder aandachtspunt: zij mogen niet de dupe worden van de financiële positie van hun ouders. Het uitgangspunt is: alle kinderen doen mee; geen kind buitenspel.

Wat gaan we er voor doen?

Wat gaan we doen?

Wanneer?

We ontwikkelen Nieuwkoop Werkt door naar een actieagenda.

2023

We investeren in de samenwerking Rijnvicus en Serviceplein.

Doorlopend

We verbeteren de aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt.

Doorlopend

Samen met ondernemers en Rijnvicus onderzoeken we hoe we kunnen bijdragen aan het verminderen van personeelstekort door de inzet van Nieuwkoopse werkzoekenden.

2023 en verder

We versterken de aanpak ‘misbruik sociale voorzieningen’.

2023 en 2024

We actualiseren Social Return.

2024

Het thema armoede voegen we toe aan de lokale preventie agenda.

2023

We brengen armoederegelingen actief onder de aandacht.

Doorlopend

Koppeling project energiearmoede/duurzaamheid.

2023

We koppelen verschillende armoederegelingen en gaan meer samenwerken met fondsen.

2023

We breiden de financiële regelingen kind en gezin uit.

2023

Deze pagina is gebouwd op 11/14/2022 09:55:42 met de export van 11/14/2022 09:50:16