Paragrafen

Paragraaf Onderhoud kapitaalgoederen

Knooppuntenroute wandelen 

1

st.

Knooppuntenroute fietsen

1

st.

Knooppuntenroute varen

1

st.

Vrije aanlegplaatsen plassengebied Nieuwkoop

6

st.

Toiletten vrije aanlegplaatsen

4

st.

Drijvend toilet

2

st.

Zwemstrand (strand Zomer)

1

st.

Aanleghaven (Meijehaven)

1

st.

Trailerhelling (Langeraar)

1

st.

Recreatie eiland Langeraar (Papeneiland)

1

st.

Zelfreinigend toilet Langeraar

1

st.

Aanleg- / vissteigers

40

st.

Watertappunten   

7

st.

Gewenst kwaliteitsniveau
Voor alle voorzieningen voor recreatieve voorzieningen staat de bruikbaarheid en veiligheid voorop. Dit staat gelijk aan de CROW kwaliteitsindeling B, sober en doelmatig.

Maatschappelijke doelstellingen
Kwalitatief goed onderhouden recreatieve voorzieningen die aansluiten bij de behoeften van zowel de inwoners van Nieuwkoop als de gewenste bezoekers van onze gemeente.
Een pakket van voorzieningen dat aansluit bij de belangrijkste recreatieve speerpunten van Nieuwkoop: fietsen, wandelen en varen. Daarnaast zijn er recreatieve voorzieningen die ook bijdragen aan de leefbaarheid van kernen, zoals zwemlocaties.

Voortgang in de realisatie van de doelstelling
Op verschillende locaties zijn kano- of vissteigers vervangen of opgeknapt. Daarnaast is dit jaar de monitoring van de waterkwaliteit bij strand Zomer extra in de gaten gehouden om te beoordelen of het verwijderen na het tweede deel van de steiger het gewenste effect heeft gehad. Deze bleek helaas wederom de kwaliteitsgrenzen te overschrijden. Daarom is er in 2022 een ambtelijke werkgroep gestart met daarin deelnemers van de gemeente Nieuwkoop, Rijnland en de Provincie Zuid Holland die onderzoekt middels welke maatregelen de waterkwaliteit op niveau kan worden gebracht. Rijnland heeft hiervoor aanvullend een onderzoeksopdracht bij RHDHV weggezet. In 2022 zijn maatregelen getroffen en deze worden in 2023 verder gemonitord of het effect op de waterkwaliteit verbetert.

Beheerplan
Het beheerplan 2017-2021 is op 9 november 2017 vastgesteld door de gemeenteraad. Het nieuwe beheerplan is in het najaar 2022 aangeboden aan de raad.Op het moment van schrijven van deze paragraaf is nog geen besluit genomen.

Wat gaan we doen?
Dit benoemd in het beheerplan 2022-2027.

Advisering
Op het terrein van Natuur en Landschap wordt intern en extern advies/input gegeven. Het gaat daarbij om bouwplannen,  Bos en Bomenberaad PZH, inrichting Noordse Buurt, Klimaatadaptatie, realisatie van nieuwe natuur, Groene Cirkel Bijenlandschap en de Omgevingswet.

In het kader van de grote opgaven waar Nederland voor staat zal inbreng van Natuur en Landschap aan de orde zijn. Gedacht moet hierbij worden aan de energietransitie, toekomstbestendige landbouw en de regionale gebiedsontwikkeling.

Biodiversiteit
Ter verbetering en versterking van de biodiversiteit zullen wederom vroeg bloeiende bolgewassen worden aangeplant die zich met name richten op de vroeg vliegende insecten in het voorjaar. Waar mogelijkheden zijn zullen ook nieuwe vlinderidylles worden gerealiseerd.

Er is gestart met een biodiversiteitsonderzoek waarbij in beeld gebracht moet worden wat de stand van zaken is en waar doelgericht verbetering mogelijk is. Afhankelijk van de resultaten van dit onderzoek zal worden bezien wat de gemeente nog meer kan doen om de biodiversiteit te vergroten.

Hoogstam fruitbomen
In samenwerking met Holland Rijnland zal langs het laarzenpad van natuurmonument Geerpolderplas nabij het Reigersbos hoogstam fruitbomen worden aangeplant. Hierover is overeenstemming bereikt met Staatsbosbeheer, eigenaar van het gebied.

Eikenprocessierups
Onderzoeksbureau Tauw heeft op verzoek van de gemeente onderzoek gedaan naar de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. Er zijn verschillende mogelijkheden om zonder bestrijdingsmiddelen maar via natuurlijke weg de eikenprocessierups te bestrijden/tegen te gaan. Met de resultaten/aanbevelingen uit het rapport gaan we aan de slag.

Educatie en voorlichting
In het kader van educatie en voorlichting doet de gemeente jaarlijks mee aan de Nationale Boomfeestdag waarbij leerlingen van basisscholen actief worden betrokken. In samenwerking met Natuurmonumenten worden jaarlijks de Waterdagen georganiseerd waarbij de basisscholen de waterkwaliteit van de Nieuwkoopse plassen onderzoeken. Onderwerpen als biodiversiteit en klimaatverandering komen daarbij ook aan bod.
Afhankelijk van het onderwerp betrekt de gemeente als het kan het IVN Nieuwkoop bij activiteiten.
In Nieuwkoop Nieuws wordt over tal van onderwerpen informatie en tips gegeven over wat mensen zelf kunnen doen aan een groene omgeving en vergroting van de biodiversiteit.

Wat kost het?

Bedragen x € 1.000  

Recreatieve voorzieningen

Begroting 2023

Begroting 2024

Begroting 2025

Begroting 2026

Regulier onderhoud

52

52

52

52

Groot Onderhoud t.l.v. voorziening

12

7

7

7

Vervangingsinvesteringen

0

0

0

0

Kapitaallasten

0

0

0

0

Voorziening toereikend: Ja 

Deze pagina is gebouwd op 11/14/2022 09:55:42 met de export van 11/14/2022 09:50:16